Neden L-karnitin kullanmalıyım?

L-karnitin takviyesi kullanmaya ihtiyacınız var mı? Kuşkusuz L-karnitin eksikliği ile tanımlanan, genellikle taşıyıcı sorunları (L-karnitinin hücrelere taşınma veya diyetten emilme zorluğu) ile özdeşleşmiş kişiler vardır. Ayrıca, yenidoğan ve bebeklerin L-karnitin’e daha fazla ihtiyacı olabilir. Peki sporcular ya da yağ yakmak isteyen sağlıklı yetişkinler? Başlangıçta, cevap “hayır” gibi görünüyor.

Birçok çalışma, çelişkili sonuçlar ortaya koymuştur. Pek çoğu, L-karnitin takviyesinin kişiye ek bir yarar sağlamadığını göstermektedir. Fakat, L-karnitinden tamamen vazgeçmeden önce, yapılan bu araştırmaların, sporcular veya spesifik diyetler ile ilgili olabilecek koşullara bakıp bakmadığını değerlendirmek gerekir. Durum, kütle kazanımlarının sedanter insanlarda çok fark yaratmadığı kreatin’e benzer olabilir. Peki L-karnitin yağ asidi oksidasyonunda bir artış sağlayabilir mi?

L-karnitin, bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında olumlu bir etkiye sahiptir. Örneğin piyasada artık bulunmayan bir ilaç olan Sibutramine, metabolizmayı hızlandıran etkili bir kilo verme ilacıdır ve ayrıca iştah kesici olarak da kullanılmıştır. Yapısı amfetamin ile aynı özellikleri paylaşır.

Bir yıl süren bir çalışmada, sibutramine ek olarak L-karnitin (günde 2 gram) verilen denekler, sadece sibutramin verilenlere kıyasla, bir yıl boyunca yaklaşık dört kilo daha fazla vermişlerdir. Ek olarak, leptin ve adiponektin olarak adlandırılan yağ hücresinden türetilen hormonlar olan adipokinler, metabolik sağlıkla daha uyumlu olarak değişmiştir.

Yine bir yıl süren başka bir araştırmada, L-karnitin kullanımının insülin duyarlılığını ve inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.

Orlistat, bağırsaktan L-karnitin emilimini azaltabilecek diyet yağının sindirimini ve emilimini engeller. Orlistat ile absorbe edilen düşük kalorilerin, vücudun depolanmış yağ kullanmaya daha fazla bağımlı hale gelmesine neden olması da mümkündür. Ne olursa olsun, bu iki çalışmanın (bir yıl süren) ikisi de benzer sonuçlar göstermiştir.

Yani, L-karnitin yağ yakmaya yardımcı olabilir. Ancak bu çok hızlı gerçekleşmez ve diğer koşullara bağlı olabilir. L-karnitin içeren gıda takviyelerini, fitbull gibi güvenilir internet sitelerinden tedarik edebilirsiniz.

Sağlık yararları

L-karnitin sadece bir kilo verme takviyesi değildir. Aynı zamanda, kan şekerinin düşürülmesine ve tip 2 diyabetiklerde kolesterol profilinin geliştirilmesine yarar sağladığı gösterilmiştir. Aslında, L-karnitinin fayda sağlayabildiği düşünülen bir dizi sağlık problemi vardır. Periferik vasküler hastalık, erektil disfonksiyon, kardiyovasküler hastalık, demans ve hafıza sorunları, böbrek hastalığı ve egzersiz performansı, L-karnitinin terapötik bir ajan olarak potansiyel taşıdığı alanlardır.

Çoğu L-karnitin çalışmasında yapılan diyetler öncelikle kalori kısıtlamasına odaklanmıştır. Peki düşük karbonhidratlı diyetler? Buna bir örnek olarak, epilepsisi olan çocuklar için reçete edilen ve onlarca yıldır sürdürülen ketojenik diyet verilebilir. Bazı ilaçlar, L-karnitinin üretimini veya atılımını engelleyebilir ve bu da eksikliği daha olası hale getirir.

Ayrıca, bu diyetle üretilen aşırı yüksek yağ asidi ve keton konsantrasyonu, asil – serbest L-karnitin oranını arttırabilmektedir. Bu, mitokondrideki L-karnitinin yeterliliğinin kaba bir ölçüsüdür ve oran çok yüksek olduğunda, vücudun, kalori yakma için kullanılan yağ taleplerini karşılayamadığını gösterir.

Her ne kadar evrensel olmasa da, ketojenik bir diyet yapanların belli bir bölümü L-karnitin eksikliği (mutlak veya nispi) yaşarlar. Bu kişiler L-karnitin takviyesi yaptıklarında, ilaca daha iyi cevap vermenin yanı sıra epileptik olayları da daha iyi kontrol edebilirler.

About Author

Kadinsanat.net Kurucusu , İkiz Annesi

Yazıyı beğendiyseniz bir yorum bırakın:

[instagram-feed]