Hoşgeldin Ya Şehr-i Ramazan

11 aydır beklediğimiz, ayların sultanı geldi yine bizi şenlendirmeye, bereketlendirmeye..

ramazan

Bu akşam ilk sahurumuza kalkıyoruz. Biz de sahurlar iftar gibi renkli geçer. Evlendiğimden beri sahura değişik şeyler yapmaya çalışırım. Kahvaltı ile geçiştirmemeye çalışırım.

Ramazan yaz aylarına denk geldiği için de hafif yemekleri tercih ediyoruz. Soğuk çorbalar, kızartma olmayan yemekler, salatalar.. Karpuz en büyük dostumuz oluyor :)

Ramazan kategorim altında geçen senelerde verdiğim tariflere ulaşabilirsiniz. Bu sene de pratik sahur ve iftar önerilerimle sizlerle olacağım inşallah :)

Misal bu akşam sahura ne yapsam diye düşünüyorsanız, Sahurda Ne Yesek? başlıklı yazıma bakabilirsiniz.

prenses

Yarın iftarda ne tatlı yapsam diye düşünüyorsanız da buradaki tariflerime göz atabilirsiniz.

Başlarken kısaca Oruç hakkında bir şeyler paylaşayım istiyorum:

Orucun farzı üçtür:

1- Niyet,
2- Niyeti, ilk ve son vakitleri arasında yapmak,
3- İmsak vaktinden güneş batana kadar orucu bozan her şeyden sakınmak.

Ramazanda ve nâfile oruçlarda niyetin vakti, güneş battıktan sonra başlar. Son vakti ise, ertesi günü dahve-i kübra vaktine kadardır. Bu vakit, her gün ve her şehir için www.turktakvim.com sitesinde vardır. Kaza ve kefaret oruçlarında ise, akşamdan imsak vaktine kadar niyet edilebilir. Ramazanda oruca niyet ederken, akşamdan imsak vaktine kadar (Yarın oruç tutmaya), imsak vaktinden sonraysa (Bugün oruç tutmaya) denir. Yanılıp yanlış söylense de, oruç tutulacak gün bilindiği için mahzuru olmaz. Gece yatarken yemeği yiyip veya yemek yemeden niyet edilse, sonra sahura kalkınca yemek yemekte mahzur yoktur. Akşam yemeği yerken niyet etmek iyi olur. Niyetten sonra da, imsak vaktine kadar yiyip içmekte mahzur yoktur.

Ramazanda, (Yarın dişim ağrımazsa oruç tutarım, ağrırsa tutmam) diye akşamdan niyet edilse, böyle şüpheli niyetle oruç tutmak sahih olmaz. Niyetin son vaktinden önce, kesin karar vermek gerekir. Oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkılmasa da oruca niyet edilmiş olur.

İmsak, gecenin bitimi, yiyip içmenin yasak olduğu vaktin başlamasıdır. 1983’te değişen takvime göre değil, ecdadımızın asırlardır kullandığı vakitlere göre hazırlanan Türkiye Takvimi’ne göre hareket etmeli. Farklı takvim ve imsakiyeler hakkında, www.turktakvim.com sitesinde, Bilgiler kısmında geniş açıklama vardır.

Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum..

yazi

About Author

Kadinsanat.net Kurucusu , İkiz Annesi

3 Comments

  1. Hayırlı Ramazanlar…..

  2. Hayırlı ramazanlar

  3. hayırlı ramazanlar

Yazıyı beğendiyseniz bir yorum bırakın:

[instagram-feed]