16. gün İftar Menüsü

Merhabalar,

16. günde de birlikteyiz. Burada olanlar ses versin :) Günlük menülerle ilgili çok güzel geri dönüşler alıyorum. Sağolun, var olun :)

Dün akşam bir cheetos krizim tuttu ki sormayın. İftara 5 dakika kala eşime mesaj attım, o da bana soruyor neli alayım diye. Ne bulursan al, krizim tuttu dedim :D Tabii bunun sebebi iftar vakti cheetos görsellerine bakmam oldu. Alacağınız olsun reklamlar.. Neyse ki eşim enn kocamanından bir cheetos getirdi, ama iftarda yemedim tabii ki sonra yedim :) Şimdi yazarken yine canım istedi. Sizin de canınız isterse bakkaldan alabilirsiniz :D Çocuklarınızdan uzak tutunuz! :)

Bugün size zeytinyağlıların ön plana çıktığı bir menü önerisinde bulunacağım. Hem hafif hem de leziz bir menü olacak.

16. gün İftar Menüsü

Sual: Hangi malların zekâtının verilmesi gerekir? Dinen zengin olmak ne demektir? Nisap miktarı malı olmak nedir?

Cevap: Tam mülk olan malın zekâtını ve uşrunu vermek farzdır. Kullanılması caiz ve mümkün olan mala (Tam mülk) denir. Dört türlü zekât malı vardır:

1- Altın ile gümüş.

2- Ticaret için satın alınan her türlü eşya.

3- Kırda ve çayırda otlayan dört ayaklı hayvanlar.

4- Toprak mahsulleri, yani uşur.

Ebû Hanîfe “rahime-hullahü teâlâ” buyuruyor ki:

Yağmur veya nehir ile sulanıp yerden çıkan ekinin, meyvenin ve sebzenin ve balın miktarı ne kadar olursa olsun, mahsulü alır almaz, satarak onda birini fakirlere vermek farzdır. Buna (uşur) denir. Uşrunu vermeden yemek haramdır.

Altın ve gümüşün ve ticaret eşyasının zekâtını vermek için, nisap miktarı olmaları lâzımdır. (Nisap) zenginlik ile fakirlik arasındaki sınır demektir. Nisap miktarı, altın için yirmi miskaldir. Gümüş için ikiyüz dirhemdir. İhtiyaç eşyasından başka, nisap miktarı her cins malı olana(Zengin) denir. Bu kadar malı olmayana (Fakir) denir. Altın para ve eşya ve kadın ziynetlerinin ve diş üzerindeki altın kaplamaların ve her cins ticaret eşyasının ağırlıklarının toplamı yirmi miskal olursa, gümüş eşyanın ise, ikiyüz dirhem olursa ve bundan sonra bir hicri sene, yani Arabi sene elde kalırsa, o zaman ağırlıklarının kırkta biri ayrılıp Kur’ân-ı kerimde bildirilen sekiz sınıf insandan birine veya birkaçına verilecektir. Buna (Zekât) denir. Bir miskal, dörtondasekiz [4,8] gram olur. Yirmi miskal, doksanaltı [96] gram oluyor. Doksanaltı gram altını olan, bir Arabi sene sonra, ikibuçuk [2,5] gram altını, zekât niyeti ile ayırıp, istediği zaman, istediği fakire verecektir. (İslâm Ahlâkı s. 534)

Bugün iftar vaktimiz: 20:48 

Sahur vaktimiz: 03:03 olacak.

Siz de buradan imsakiyeyi indirebilirsiniz.

Şimdiden hayırlı iftarlar..

Beni sosyal medyada takip edebilirsiniz:

Twitter    |   Instagram   | Facebook

yazi

About Author

Kadinsanat.net Kurucusu , İkiz Annesi

Yazıyı beğendiyseniz bir yorum bırakın:

[instagram-feed]