Bebeklerle Ek Gıda Serüveni ve Probiyotik Yoğurt Mayalama

Ek gıdaya geçeli çok oldu. Fakat benim kafamı çok kurcalayan şeydi ek gıda konusu..

Neyle başlayacağız? Acaba yiyecekler mi? Pütürlü versem boğazına takılır mı? Birini beslerken diğeri tıkanırsa? Milyon tane soru zihnimde döndü durdu. Nihayetinde biz de ek gıdaya geçtik. Korkulacak bir şey yok arkadaşlar, relax olun :) (Bunu 11. ayda söylüyorum :D )

İlk Ek Gıdamız: Yoğurt

Eveet gelelim serüvenin başlangıcına. Normalde 6. ayda ek gıdaya geçilir, çünkü bebeklerin sindirim sistemleri o zamanda düzene girmeye başlar. Bizimkiler çok gazlı bebekler olduğundan çok korkuyordum açıkcası. Acaba verdiklerim gaz yapar mı diye. Çünkü ben ilk 3 ay çok sıkı bir gaz diyeti yaptım. Kuru bakliyat, yoğurt ve süt ürünleri tüketemedim..

Sonra Faruk’un yanakları egzama olmuştu. Kızarıp kaşınıyordu yavrum. Kendisi gıda mühendisi olan, sürekli sorularımla başını ağrıttığım arkadaşım Filiz “Her şey bağırsaklarla ilgili, sen bunlara probiyotik yoğurt vermelisin” dedi.. İlk önce kombiotik yoğurt ile başlayıp, sonra probiyotik yoğurda geçmemi söyledi. Ben onun sözünü çok dinlerim :) Hemen süt alıp yoğurdumu mayaladım. Bizimkiler 5 aylıktı o zaman, 6’ya az bir zaman kalmıştı. Ve bingo! Yoğurdu çok sevdiler.. Unutmayalım 2. beynimiz de bağırsaklarımızdır.

O gün bu gündür probiyotik yoğurt mayalıyorum ve bebişlere veriyorum. Gittiğim yere yanımda götürüyorum..

 

Probiyotik Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Bunun diğer yoğurtlardan farkı nedir? dediğinizi duyar gibiyim. Farkı içindeki bakteriler. Marketlerin buzdolabında bu mayalardan bulabilirsiniz. Ben carrefour ve şok marketlerde bulabiliyorum.
(Benim kullandığım maya bu şekilde)

Malzemeler:

  • 1 lt süt
  • 1 paket probiyotik maya

Yapılışı:

  • Ben günlük süt kullandığımdan şişedeki sütü biraz ısıtıp bir çay bardağı ayırıyorum.
  • Paketteki mayayı bu ılık süte boşaltıp güzelce karıştırıp 30 dakika bekletiyorum.
  • Diğer yandan kalan sütü 15-20 dakika kaynatıyorum.
  • Mayanın bekleme süresi dolunca, sütüm de ılınıyor.
  • Sütün ısısı serçe parmağınızı azıcık ısırır şekilde olacak. 
  • Ilık süte çay bardağındaki mayalı sütü ilave ediyorum.
  • Minik kaplara paylaştırıp, kapaklarını kapatıp sarıp sarmalıyorum.
  • 8 saat öyle bekletiyorum, sürenin sonunda tutunan yoğurtlarımı buzdolabına kaldırıyorum.
  • Buzdolabında da 24 saat bekletip bebelere veriyorum.

Benim ilk probiyotik yoğurt mayalama deneyimim hüsranla sonuçlanmıştı. Şöyle ki, paketin üzerinde yazdığı gibi yaptım ama 8 saatin sonunda açtığımda süt hala süt olarak duruyordu. Acaba neyi yanlış yapmıştım? Onu bilmem, ama süt dolu kaseyi alıp biraz ısıttığım fırında 4-5 saat bekletip buzdolabına koydum. 1 gün de buzdolabında bekleyince taş gibi yoğurdum olmuştu. Demek ki bakteriler aktif olamamış :D

Püreler, Karışımlar

Katı gıdaya geçtiğimizde ikinci olarak denediğim şey sebze püreleri oldu. Püre olarak vermek istemedim, çatalla ezdim ama Ömercik çok öğürdü. Mecburen blenderdan geçirdim. Biraz taneli bırakmaya gayret ediyordum. Ama nihayetinde püre olarak kalıyordu.

En çok patates, havuç ve kabak püresini sevdiler. Bazen onun içine soğan ve sarımsak da ekledim. Ama yanında mutlaka yoğurt yiyorlar. Zeytinyağını ilave etmeyi de unutmuyorum. Bazen buharda, bazen de normal suda haşlıyorum. Bazen içine irmik ekliyorum, hem doyurucu oluyor hem tok tutuyor.

İkizlerin sevdiği diğer yemek ise çorbalar. Baştan tarhana çorbasını sevmediler.. Çünkü ben normal suya saldım tarhanayı öyle pişirdim. Sonra bir gün normal kendimize yaptığım çorbadan tuzsuz olarak ayırdım. (Tamam itiraf edeyim biraz tuz atmıştım :D ) Onu yediler. Sonra ben de salça kavurup yapmaya başladım. Onun dışında en sık yaptığım pirinçli yoğurt çorbası oldu. Mercimek, patates, kabak çorbasını da içtiler. Sanırım tüm çorbalardaki püf noktası nane oldu. Evet tüm çorbalarına nane katıyorum. Sizin de çocuğunuz çorba vs. sevmiyorsa baharatlarla zenginleştirmeyi deneyebilirsiniz.

İçtikleri en ilginç çorba ciğer çorbası oldu :) Faruk’ta demir ve B12 eksikliği çıkınca ciğerin çok faydalı olduğunu okumuştum. Ciğer haşladım, blenderdan geçirdim, ciğer namına bir şey kalmadı. Ayrı bir tencerede un ve zeytinyağ kavurdum. Biraz sulandırdım ve ciğerli püreyi çorbaya ilave ettim. Nane eklemeyi de unutmadım. Sevdiler. Ama biraz ağır geldi sanırım o akşam bir hayli çok uyandılar… Mercimek çorbası yaptığımda da bir fiske kimyon ekliyorum ki mideleri rahat etsin, gaz yapmasın..

Kısacası, siz çocuğunuzu tanıdıkça ek  gıda serüveni biraz daha eğlenceli hale geliyor. İlk başlarda yemiyor, ağzını açmıyor, pütürlü şeyleri sevmiyor vs. Sonra sonra alışıyorlar. Bu durumda her zamanki gibi, biz annelere sabırlı olmak düşüyor.. Annelik safi sabırdan ibaretmiş zaten bunu da öğrenmiş bulunuyorum.

Bir sonraki yazımda, Bebeklerin Çok Sevdiği Yoğurt Çorbası Tarifini ve Gece Yatmadan Uyku Muhallebisini paylaşayım sizlerle..

About Author

Kadinsanat.net Kurucusu , İkiz Annesi

2 Comments

  1. Bebekler için çok sağlıklı bir tarif olmuş. Ellerinize sağlık. Teşekkür ederiz.

  2. Şafak says:

    Bende ilk çocuğum doğduğundan beri yaklaşık 10 yıldır yoğurdu u kendim mayalıyorum. Probiyotik de koyayım diyorum ama hangi markayı kullansam bilemiyorum.

Yazıyı beğendiyseniz bir yorum bırakın:

[instagram-feed]