Panorama 1453

panorama1453_kapak

…Haftasonu miniatürk ve Piyer Loti’den sonraki durağımız Panaroma 1453 oldu

Panorama 1453 müzesi Topkapı’da. Yerini tam olarak tarif edemeyeceğim, biz de Zeytinburnu’nda oturan dayımdan yardım aldık, yolda da sora sora bulduk. Biraz da yollarda karıştık. Sitesindeki tarife göre;

“Burası 14 yıl önce Topkapı’daki Trakya Otogarı’nın olduğu, bugün ise “Topkapı Şehir Parkı”nın bulunduğu yer. Solunuza bakınca Edirnekapı’daki surları, karşıya bakınca Topkapı Surları’nı yani Kostantinopolis’e ilk Türk askerinin girdiği kapıyı ve sağınıza dönünce de Silivrikapı’daki surları görürsünüz.İşte Sultan II. Mehmed’in “Fatih” unvanını alışına şahit olacağınız ve İstanbul’un fethini yaşayacağınız yer tam da burası.”

Müzenin bina tasarımı çok hoş. Uzun merdivenlerden aşağı iniyorsunuz, müze bölümüne geldiğinizde karanlık bir yoldan merdivene çıkıyor ve aydınlığa ulaşıyorsunuz. Burada sizi 4 tarafınızı çevreleyen bir sanat eseri bekliyor. Top, tüfek sesleri ve mehter marşları arasında. Tavandan yere kadar uzanan tablonun bittiği yerlere gerçek at arabaları, toplar, gülleler, oklar, mızraklar kısacası İstanbul’un fethinde kullanılan araçlar konulmuş. Bu da atmosfere ayrı bir gerçeklik katmış.

muze1

Özellikle okul çağındaki çocukların gitmesi gereken bir sergi. Tarihini, İstanbul’un nasıl bizim olduğunu canlı canlı görmeleri için güzel bir örnek Panorama 1453 müzesi. Eşimle birlikte önce resme yüzeysel olarak baktık. Her yanını gezdik. Daha sonra detayları incelemeye başladık. Detaylardaki ayrıntıları görmek için günlerce orada kalabilirdim. Mesela kuleden düşen bir asker, kocaman kocaman topları taşıyan cengaverler, resmin derinliklerindeki daha cami olmadan önceki haliyle Ayasofya, bak şurası mecidiyeköy’e gidiyor dediğimiz yol ve daha bir sürü ayrıntı.. Eski İstanbul’u gözler önüne sermişler resmen. Bunu bize kazandıran ekibe teşekkürlerimi iletmek isterdim.

muze2

Müzeden bazı alıntılar;

Panorama 1435’ün Özellikleri

Panorama 1453, 29 Mayıs 1453’ü görsel olarak günümüze taşıma ve o günün hatırasını canlı tutma anlayışıyla hayata geçirilen bir projedir. Düşünce olarak 2003’te başlayan panoramik resim çalışması, 2005-2008 yılları arasında 3 yıl süren bir ekip çalışması sonunda tamamlanmıştır.

Panorama 1453

  • Türkiye’nin ilk panoramik müzesidir.
  • Dünyanın kubbeli ilk panoramik müzesidir.
  • Resim kubbesinin çapı 38 metredir.
  • 2.350 m2 resim alanı, 650 m2 üçboyutlu objeler platformu olmak üzere toplam 3.000 m2 görüntü alanına sahiptir.
  • Panoramik resimde yaklaşık 10.000 figür çizimi yer almaktadır.
  • Müzeye resmin uygulanmasında, bir ayağı sabit, iki ayağı hareketli, bir turda resmin her noktasına ulaşabilecek özellikte döner iskele kullanılmıştır.
  • Cam korkuluklardan itibaren resmin izleyiciye uzaklığı 14 metredir.
  • Bu mesafe gökyüzü için de aynıdır.
  • Aydınlatma, üç boyutlu objeler platformu ile resim arasındaki 4 metrelik boşluktan yapılmaktadır.
  • Sesler, kompozisyondaki yerlerine göre, 4 ayrı noktadan verilmektedir.
  • Panoramik resim ve platformdaki üç boyutlu objelerin tarihi gerçeklere uygunluğuna büyük önem verilmiş, panoramik resimdeki kıyafetler; dönem kaynakları, minyatür ve gravürleri incelenerek belirlenmiştir.
  • Üç boyut platformundaki silahların yapımında, Topkapı ve Harbiye müzelerindeki dönem silahları örnek alınmıştır.

muze3

Panaromik kısımdan çıkınca aşağıda müzenin taslak aşamaları maketler halinde gösteriliyordu. Duvarlarda da müze ile ilgili ve tarihe dair bir çok bilgi vardı. Bunlardan Fatih Sultan Mehmed’in küçükken karaladığı defteri dikkatimizi çekti. Bu defter Topkapı sarayında sergileniyormuş.

Müzede gezerken, keşke bu tablonun puzzle’ı olsa da alsak demiştim. Yukarıdaki müzenin dükkanını gezmemiştik. Ç ıkarken ona da baktık, dileğim gerçek olmuş resmin puzzle’ını koymuşlardı. 1000 parçalık puzzle 25 ytl’den satılıyor. Biz de 2 tane tablo, 1 tane içinde Osmanlı tuğrası olan ayaklı tablo bir de müzenin cd’sini aldık. Cd’nin içinde İstanbul’un fethini anlatan 3 boyutlu kısa film animasyonu var. O da görülmeye değer.

Müze giriş bileti tam: 5 tl, öğrenci 3 tl. İstanbul’da olup da bir haftasonu nereye gitsem diye düşünenlere güzel bir alternatif.

About Author

Kadinsanat.net Kurucusu , İkiz Annesi

5 Comments

  1. İlk fırsatta gitmek istediğim bir etkinlik. Hem de burnumun dibinde resmen. Gitmezsem cidden ayıp olacak. Hatırlattığın için teşekkür ederim Şahikacım.

  2. burcu says:

    çok güzel ama daha ayrıntılı olsun

  3. burcu says:

    gazi osman paşayı ve fatih sultan mehmeti saygıyla anıyorum ve herkesin 23 nisan ulasal egemenlik ve çocuk bayramını kutluyorum

  4. metin arslan says:

    üstün ve başarılı çalışmaların devamını dilerim.

Yazıyı beğendiyseniz bir yorum bırakın:

[instagram-feed]